Scranos un nou “prieten” virtual

Scranos nu e un prieten, dar se comporta ca unul. Datorita faptului ca Romania are o viteza de internet mare lansare atacurilor informatice de aici este de inteles.

Cine sau ce e Scranos

Scranos este o noua amenintare cibernetica, un virus care te poate lasa fara bani. Virusul are ca origine China si dupa ce a fost testat acolo la sfarsitul anului trecut a fost lansat in lume. Virusul se instaleaza pe computerul tau datorita faptului ca il descarci. Il descarci de pe torenti sau alte site-uri cu softuri piratate. E mascat ca fiind o aplicatie legitima, gen pdfreader, video player etc.

Virusul se instaleaza in computer si iti acceseaza istoricul pe internet. Scopul final este sa intre in posesia datelor cardului tau, Ca sa intelegi cum functioneaza:

  • odata instalat pe computerul tau se mascheaza printr-un root kit. Asta inseamna ca atunci cand antivirusul tau va incerca sa scaneze acel folder de fapt nu il va gasi.
  • iti acceseaza conturile de retele sociale si alte siteuri si cauta acolo date ale cardurilor tale. Daca ai facut reclame facebook sau google ads ti se stocheaza datele cardurlui acolo. Asta cauta virusul.
  • indata ce a intrat in posesia datelor el transmite aceste date hackerului. Si mai departe e de inteles cum e foarte posibil sa ramai fara bani in cont.

75% dintre victime se pare ca folosesc Windows10 si doar 25% folosesc alte siteme de operare. Era de asteptat ca tinta sa fie utilizatorii de windows, acestia fiind cei mai numerosi.

Cum te protejezi de scranos

O solutie antivirus buna si updatata e recomandata in astfel de cazuri. Asta insa nu iti asigura garantia ca nu vei fi infecatat. Daca o sa citesti conditiile solutiilor antivirus o sa vezi ca nu garanteaza nimic, chiar daca dai bani, Din punt de vedere garantie esti la fel ca inainte doar ca ai mai putini bani in buzunar.

Preventia e cea mai recomandata masura. Cei mai experimentati utilizatori nu descarca aplicatiile noi direct in computerul pe care au date sensibile. Descarcarea si instalarea se face pe o masina virtuala, le testeaza acolo si abia dupa le duc pe computerul cu date. Voi nu puteti face asta. Din cauza asta e bine sa aveti grija ce descarcati si sa va informati inainte.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: SpaceX+NASA=LOVE

Un comentariu la „Scranos un nou “prieten” virtual”

Lasă un comentariu