Service auto si garantia pieselor

O sa-ti povestesc in articolul acesta care e procesul din service-urile auto si garantia pieselor.

Subiecte focus in acest articol:

  • cum functioneaza garantia pieselor
  • ce trebuie sa faci tu

Cum functioneaza garantia pieselor

Sa incepem cu inceputul. Sa zicem ca te duci la service cu masina pentru ca ai un defect. Ei iti schimba o piesa, tu platesti piesa si manopera aferenta si pleci si iti vezi de treaba. Dupa o perioada piese se defecteaza. Te intorci la service si ceri garantie.

Trebuie sa retii ca ai garantie atat la piesa (minim 12 luni) cat si la manopera (minim 3 luni conform legii). La service e posibil sa constati ca iti inlocuieste piesa, dar te pune sa platesti din nou manopera.

De ce se intampla asta?

Service-ul ia piesa de la un distributior local. Distribuitorul ii inlocuieste piese (si asta e cu multe situatii conexe), dar nu ii plateste manopera. Practic nu e vina service-ului ca piesa a fost proasta ci a producatorului. Producatorul insa, prin intermediul distribuitorului inlocuieste doar piesa ca e smecher si zice ca doar aia e treaba lui. In mod normal service-ul ar trebui sa schimbe piesa sa nu ia manopera de la client si sa factureze acea manopera distribuitorului. Distribuitorul ar trebui sa o recupereze de la producator.

Ideea e ca tu nu ar trebui sa aceepti sa platesti o noua manopera. Legea zice clar ca nu e in sarcina ta asta.

Ce trebuie sa faci tu

In primul rand ar trebui sa ceri garatia completa, adica sa-i zici service-ului sa-ti dea si manopera. Probabil ca initial o sa zica ca nu e treaba lui si ca lui furnizorul nu ii da manopare respectiva.

Asta e problema lui cu furnizorul lui nu a ta. Tu, in cazul asta nu ai nici o vina. Tu ai platit pentru o piesa buna si monopera aferenta. Faptul ca piese s-a defectat in garantie e vina producatoruui. Tu deja ai pierdut timpul odata cu problema asta, iar acum o mai pierzi timpul inca odata. Daca nu merge cu vorba buna ai tot timpul optiunea de a merge sa faci reclamatie la autoritati. Legea e de partea ta.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmtorul: Ce e acela testul elanului

Lasă un comentariu