Cand zic banca ma refer la sistemul bancar, de fapt. Stiu ca asta cu statul paralel in Romania are o alta conotatie, dar o sa vezi in continuare de ce sistemul bancar e statul paralel. O sa-ti explic din punctul meu de vedere. In articolul asta ne vom focusa pe urmatoarele:
- de ce sistmeul bancar e statul paralel
- prin ce alte metode ia banca bani de la tine
De ce sistemul bancar este statul paralel
Statul, in orice tara din lumea asta ia taxe de la cetateni. Orice serviciu sau orice produs vei cumpara, o parte din pret se duce la stat. Sub forma de tva, sub forma de impozit pe profit, sub forma de impozit pe munca etc.
Nu exista un altfel de sistem in nici o tara. De fapt, sunt niste tari arabe unde oamenii nu prea platesc taxe la stat. Asta pentru ca statul are bani suficienti din alte surse. De obicei din petrol sau turism. Dar si acolo se discuta sa fie introduce taxe pentru cetateni. Asta odata cu apropierea sfarsitului erei petroliere.
Acum sa vedem ce face sistemul bancar. La fel ca si statul, sistemul bancar ia taxe de la tine la orice produs sau serviciu pe care tu il cumperi. Banii atia pe care sistmeul bancar ii ia sunt destul de multi. Sa iti explic!
Orice business din lumea asta are in spate un credit bancar. Sistemul a fost gandit astfel incat afacerile sa nu poata functiona fara sistemul bancar. Exista extrem de putine afaceri care nu au credite la banci. Orice produs sau serviciu pe care tu il cumperi, datorita faptului ca una sau mai multe din firmele de pe lantul de supply chain are credite la banca, o parte din bani se duc la sistemul bancar. Cat? Pai daca 3 firme din lant au credite bancare cu o dobanda medie de 3% atunci 6-7% din pret se duc la banci.
Prin ce alte metode ia banca bani de la tine
O sa zici ca nu toate produsele si serviciile au in spate un credti bancar. Asa e, dar sunt extrem de putini cei care nu au asta. Chiar si asa banca ia bani de la tine. Prin comisioanle de la salariu, prin comisioanele la platile electronice. Chiar daca nu ai carduri sistemul bancar tot ia bani de la tine.
Statul se imprumuta la banci din cand in cand. Apoi din taxele platite de tine se platesc dobanzile catre acele banci de la care statul luat bani.
Tinand cont de toate astea putem spune ca sistemul de banci este un stat paralel. La fel ca si statul, banca ia bani de la tine. Daca stai sa faci niste calcule e foarte posibil ca banii astia sa fie la fel de multi cat ia statul de la tine. Si asta luna de luna.
Nici-un domeniu nu scapa de banci cu ataat mai mult transportul si logistica.
Ce zici de asta/
Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe acesta: Ro-Alert si metehnele romanesti