SpaceX +NASA=Love

NASA si SpaceX, compania lui Elon Musk, sunt parteneri intr-un proiect unic. NASA a ales SpaceX in prima incercare de a devia un asteroid de la orbita lui.

Proiectul NASA cu SpaceX

Proiectul se cheama DART (Double Asteroid Redirection Test) si vizeaza prima incercare a unei agentii spatiale de a deturna un asteroid de la traiectoria lui.

Proiectul consta in a lovi asteroidul cu un obiect care are o viteza mare. Lovitura se spera fi suficient de puternica pentru a scoate asteroidul de pe ordita lui. Viteza cu care satelitul va lovi asteroidul va fi de aproximativ 6 kilometri pe secunda.

Ateroidul se numeste Didymos si se doreste a fi lovit cand se afla la 11 milioane de kilometri de Pamant. Pentru a avea niste puncte de referinta:

  • Luna se afla la aproximativ 387.000 de kilometri de Pamant;
  • Soarele se afla la o distanta de aproximativ 140 de milioane de kilometri de Pamant.

Se asteapta ca satelitul (obiectul care va lovi) sa atinga asteroridul undeva prin anul 2022. Tehnica asta de deturnare a sterorizilor se cheama “kinetic impactor tehnique”. Acest exeriment pe care NASA il face cu SpaceX va oferi date importante agentei spatiale americane. In urma analizei datelor sa va trage concluzia daca tehnica poate fi folosita pe viitor pentru a deturna asteorizi. Experimentul este important pentru a putea proteja Pamantul impotriva unor viitoare coloziuni majore.

Alte detalii despre proiectul NASA si Spacex

Proiectul are un cost estimat de 69 milioane de dolari, in acest cost fiind incluse si costurile de lansare.

Lansarea va avea loc de la Centrul Spatial Kenedy din Florida. Cu toate ca SpaceX fura din clientii comerciali ai NASA se pare ca intre cele 2 entitati ia nastere o relatie de parteneriat. Proiectul de a lansa rachete care apoi pot fi refolosite se pare ca a adus companiei SpaceX acest proiect.

Costurile mici de lansare fac ca proiectul sa aiba un cost mult mai redus daca ar fi luate in calcul variantele traditionale.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cel mai mare avion din lume

2 comentarii la „SpaceX +NASA=Love”

Lasă un comentariu