Spiritul civic – ceva ce mi-a murit de mult

Soiritul civic ar trebui sa existe in fiecare om, dar eu l-am avut si l-am pierdut. Sa va spun si de ce! Subiecte focus in articol:

  • de ce am pierdut eu soiritul civic
  • ce trebuie facut

De ce am pierdut eu spiritul civic

Ideea articolului asta mi-a venit azi dimineata in timp de mergeam cu masina si am auzit la radio de o altercatie in Bucuresti. Intr-o intersectie niste indivizi s-au luat la bataie. Nimic nou pana acum. Problema care mi-a atras atentia a fost ca un nene, liderul politistilor de la nu stiu ce structura, zicea ca nu mai avem spirit civic pentru ca nimeni nu a sunat la 112.

Stateam si ma gandeam daca eu as face asa ceva, adica sa sun la 112 cand vad niste indivizi batandu-se. Probabil ca prima reactie daca o sa ma auziti ca nu fac asta o sa fie: bai esti tampit. Hai sa va spun de ce nu mai fac asa ceva.

In urma cu mai muti ani stateam la bloc si in parcare am vazut un indivd care fura casetofoane din masini. Il vedeam de sus de la etaj. Ca orice om normal am pus mana pe telefon si am sunat la politie. A venit polotia si l-a prin in fapt. Distractia abia dupa aia a urmat: A trebuit sa ma duc la sectie sa dau declaratii. Nu o data, de doua ori. Cate 4 ore de fiecare data.

Dupa aia a trebui sa ma duc la tribunal cand individul a avut proces. Jumaatte de zi pierduta. Si nu e asa simplu cum pare. Trebuie sa te invoiesti de la munca (impropriu spus invoire pentru ca sunt obligati sa te lasse), sa mergi prin trafic, sa stai pe la salile tribunalului pe acolo etc. Si la Politie e alt timp pierdut. Din momentul ala am zis ca nu o sa mai fac asta pentru ca e timpul meu si nu e optional daca te duci sau nu la Politie sau la tribunal.

Ce trebuie facut

Ca sa-mi recapat simtul civic si sa nu-mi mai infranez tndintele de a fi civic ceva trebuie sa se schimbe ca timpul meu sa fie respectat. Cumva, oricine care face asta, face un serviciu comunitatii, iar comunitatea isi bate joc de el prin Politie si justitie. Asta pentru ca il cheama sa-si omoare timpul prin tribunale si sectii de politie.

Cineva care va avea o exuberanta de spirit civic si va pierde 1-2 zile prin tribunal si sectii de politie sigur a doua oara nu o mai face. Doar daca e masochist. Chestiile astea sunt gandite pentru a ajuta institutiile nu pe tine cel care ai spus ca se intampla ceva rau si ai ajutat acele institutii. Pana nu se schimba ceva, probabil ca spiritul civic va muri incet. Asa cum a murit la mine.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Sistem de siguranta pentru catei

4 comentarii la „Spiritul civic – ceva ce mi-a murit de mult”

Lasă un comentariu