Tehnologia este cea care ne controleaza viata si business-ul. Cand vine vorba de tehnologie in business am putea zice ca se intampla lucruri uimitoare. In acest articol o sa va povestesc despre urmatoarele:
- Inainte de a utiliza tehnologia oamenii gaseau solutii fascinante
- cateva concluzii
Inainte de a utiliza tehnologia oamenii gaseau solutii facinante
O sa va povestesc 2 chestii intersante ca sa vedeti cat de inventivi erau oamenii inainte. Magazinele mari de retail exista de cel putin 20 de ani, adica inainte de inventarea telefoanelor mobile, AI, sau softuri destepte. Inca de pe atunci oamenii si-au pus problema aranjarii produselor in rafturi. Inca de prin anii 70-80 se punea problema de a vedea parcursul oamenilor printr-un magazin mare. Adica managerii vroiau sa stie pe unde merg oamenii, la ce produse se uita, pentru a face diverse aranjari ale magazinelor cu scopul de a spori vanzarile.
Astazi, folosind tehnologia e relativ simplu sa vezi asta. Instalezi un sistem de camere video destept care preia clientul de la intrare si il urmareste pe tot parcursul prin magazin. Poate vedea unde s-a oprit, cat timp etc. Iti trebuie doar un sistem scump si inteligent care sa poata face asta. Si exista astfel de sisteme.
Managerii au gasit solutii de a vedea pe unde merg oamenii in magazin si unde se opresc, la ce produse se uita in anii 70-80 fara a avea acces la tehnologia asta sofisticata. Atunci foloseau o altfel de tehnologie: se chema tehnolologia samanta de floarea soarelui.
Cum functioneaza tehnologia samanta de floarea soarelui
Da ati citit bine! Sa va explic cum functioneaza: la intrare era asezat un cos de seminte de floarea soarelui. Oamenii care intrau luau semintele gratuit. Pe masura ce mergeau prin magazin si mancau semintele cojile se adunau pe jos. La sfarsitul zilei menagerii se uitau unde sunt gamezile cele mai mari de coji. Bineinteles ca puteau face asta si in diverse etape ale zilei.
Acolo unde gamezile de coji de seminte erau mai mari acolo se opreau oamenii cel mai mult. In felul asta stiau la ce produse se opreau, la ce rafturi etc.
Smart si eficient! Costul: probabil cativa saci de seminte de floarea soarelui pe luna.
Cum iti verifici soferii fara GPS
Un alt exemplu smart este verificarea soferilor sau oamenilor de teren fara GPS. Cum functioneaza? Omul e pe teren si tu vrei sa stii unde e. Il suni si il intrebi unde e. El o sa -ti spuna ca e pe strada X la numarul Y. Poate sa spuna adevarul sau nu. Dupa ce iti spune unde e ii zici sa se duca sa cumpere de la cel mai apropiat magazin o sticla de apa. Sa ia bon fiscal si sa il aduca cand vine ca sa i-l decontezi. Apa e pentru consumul lui.
Are 2 variante:
- se duce si ia sticla de apa si bonul fiscal si ti le aduce. Pe bonul fiscal ai adresa magazinului si ora la care a fost emis bonul. Deci poti vedea daca te-a mintit sau nu cand ti-a spus unde e.
- Nu ia apa. Atunci ai mari semne de intrebare legate de adevarul locatiei in care ti-a zis ca e.
Smart si eficient! Trebuie doar sa faci de cateva ori cu cativa oameni si vestea se va raspandi printre ei. In momentul cand o sa-i suni sa-i intrebi unde sunt nu le ramane decat varianta de a spune adevarul.
Cateva concluzii
Problemele i-au fortat pe oamenii sa gsesca solutii smart cu instrumentele pe care le-au avut la indemana. Si trebuie sa recunoasteti ca si-au rezolvat problemele smart si eficient. Aproape la fel de eficient decat cum o fac cu tehnologia scumpa de azi.
Astazi astfel de solutii nu ar mai fi posibile pentru ca tehnologia iti inhiba astfel de idei. Iti va veni in cap prima idee aasta cu tehnologia si dupa aia nu mai cauti altele.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Stivuitoare si elemente de atasare
Un comentariu la „Tehnologia vs traditional – solutii inteligente”