Tehnologii de reparare drumuri

Au aparut noi tehnologii de reparare drumuri, tehnologii care fac lucrarea repede si bine. Subiecte focus in articol:

  • care sunt noile tehnologii de reparare drumuri
  • cum se face in Romania

Care sunt noile tehnologii de reparare drumuri

Noile tehnologii de reparare drumuri fac ca lucrarea sa se faca rapid, fara risipa de material si durabil. Orice drum pe care se circula de deterioreaza. Causele deteriorarilor sunt multiple:

  • microfisuri in care patrunde apa. Pe timpul iernii apa ingheata si se rupe stratul de asfalt. Mai departe sarcinile dinamice provocate de masini duc la marirea gropilor;
  • miscarea pamantului. Pamantul se misca in permanenta iar asta provoaca fisuri sau microfisuri in stratul asfaltic. Apoi procesul se intampla la fel ca cel de mai sus.
  • proasta calitate a mixturii asfaltice. Nerespectarea tehnologiei duce ca drumul sa se deterioreze repede. De asemenea, nerespectarea compozitiei mixturii asfaltice produce acelasi fenomen.

Pentru a se mentine in stare buna drumurile se repara. Pentru asta s-au inventat niste masini care odata ce ajung la fata locului fac reparatia de la cap la coada. Adica taie in jurul bucatii deteriorate, curata zona deteriorata, dupa care toarna un nou strat asfaltic.

Totul cu o singura masina intr-un timp extrem de scurt. Asta inseamna costuri mici si resurse limitate utilizate pentru a face reparatiile.

Aveti mai jos niste filmulete in care vedeti 2 astfel de masini care repara drumurile. Masinile sunt diferite dar tehnologiile sunt similare.

Cum se face in Romania

In Romania nu am vazut astfel de tehnologii. In Romania cel mai frecvent, pentru a repara o groapa de 1 metru patrat se lucreaza manual. Adica niste muncitori cu unelete rudimentare care vin curata si repun un strat nou de asfalt peste groapa proaspat curatata.

La tehnologiile de care va spuneam mai sus e nevoie de 1 singur om si o masina. In Romania e nevoie de 4-5 oameni si 2 sau mai multe masini. Probabil ca daca faci calculele nu iesim prea bine, dar asta e situatia. Trebuie sa munceasca si rudele sefilor pe undeva.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: 112 – setare sms de urgenta

Lasă un comentariu