Codul rutier se modifica zilele astea iar propunerile de modificare aduc telefonul mobil in atentia noastra. Subiecte focus in articol:
- de ce telefonul mobil e pericol public
- cum se oate rezolva problema
De ce telefonul mobil e pericol public
Pe fondul evenimentelor din ultimii ani si a accidentelor provocate de utilizarea unui telefon mobil in timp conduci, codul rutier mareste amenzile. Pana acum codul rutier incrimina vorbirea la telefonul mobil. Asta inseamna ca trebuia sa fii in convorbire sau sa initiezi o convorbire. Si pentru asta era o amenta de 290 de Ron.
In noua varianta a codului rutier e considerata contraventie orice utilizare a telefonului mobil. Utilizarea inseamna inclusiv utilizarea navigatiei. Adica orice atingere a unui telefon mobil in timpul conducerii e considerata contraventie.
Codul rutier extinde utilizarea telefonului mobil si la cei care merg pe trotineta sau pe bicicleta.
Toate aceste masuri au fost propuse in urma accidentelor produse de persoane care faceau transmisii live pe facebook. Asta e bine, nu e rau, problema este ca se actioneaza corectiv si nu preventiv. In dulcele stil romanesc se incearca corectarea unei probleme prin corectarea ei pecuniara. Nu am vazut pana acum nici o campanie initiata de autoritati in care sa se incerce corectarea problemei preventiv.
In Romania corectarea problemelor se incearca sa se face preponderent corectiv. Asta pentru ca e mai ieftin pentru autoritati. Dar, experienta ne spune ca efecte bune pe termen lung au campaniile de educare si preventia. Dar, dupa cum vedeti preventia lipseste cu desavarsire din actiunile autoritatilor. Iar aici nu discut numai de politie si codul rutier, discut de ANAF, de primari, de tot ce inseamna institutii.
Cum se poate rezolva problema
Problema se poate rezolva prin corectie si preventie. Si foarte mult prin constientizarea problemei. Adica trimiterea de sms si transmiterea live in momentul in care conduci te expune masiv la riscuri. Atat pe tine cat si pe ceilalti participanti la trafic.
Daca oamenii nu vor constientiza asta, in special soferii de autobuze, microbuze etc accidente grave vor exista in constinuare.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Automatizarea in depozit