The network effect – efectul retelei

Nu stiu daca ati auzit de efectul retelei, bineinteles ca ne referim la reteua de supply chain. Cred ca se maifesta si in cazul afacerii voastre doar ca nu l-ati identificat ca fiind asta. Dar sigur l-ati simtit, mai ales daca lucrati cu marii retaileri.

Efectul retelei se manifesta atunci cand reteaua de supply chain isi manifeste efectul asupra afacerii tale. De obicei aest efect este unul de transformare digitala. Adica reteaua te obliga sa te transformi digital chiar daca tu nu prea vrei sa faci pasi in directia asta, Exemplu cel mai concret este cand retailerul implementeaza tehnologii de comunicatii si schimb automat de date intre sisteme. Vrei nu vrei trebuie sa te adapatezi si sa faci si tu acelasi lucru. Altfel iesi din joc.

Si cum nu vrei sa iesi din joc te adaptezi. mai incet, mai tragi de timp, dar te adaptezi. Acolo unde reteaua nu isi manifesta efectul digitalizarea si transformare se manifesta mai timid.

The network effect – ce beneficii are

Beneficiile sunt cele de optimizare a retelei. Practic efectul asta ar trebui sa se manifeste in aceasta directie. Chiar daca nu de la inceput, dar la un moment dat ar trebui sa se simta si eficientizarea. In teorie faptul ca sistemele comunica mai bine intre ele inseamna ca se reduuc timpii morti. Iar asta inseamna, de obicei, eficienta mai mare.

Ar trebui ca eficienta retelei si fie si masurata si sa fie adaptati parametri astfel incat se se realizeze acest deziderat pe intreaga retea. Din pacate unii din retea masoara altii nu. De aceea e posibil ca eficienta sa nu se transmita la fel de repede in retea.

Sper ca ai mai aflat un lucru nou citind acest articol. Asta este unul din obiectivele mele de aici: sa te fac sa afli lucruri noi din logistica si supply chain.

Daca vrei sa-ti optimizezic costurile si procesele logistice te sfatuiesc sa iti arunci un ochi aici: https://logistic-specialist.com/servicii-de-consultanta/

Lasă un comentariu