Tipuri de cutii de viteza

Sunt mai multe tipuri de cutii de viteza pentru masini, iar daca vrei sa vezi care sunt acelea ai ajuns unde trebuie. Subiecte focus in articol:

  • tipuri de cutii de viteza pentru masini
  • care e cea mai buna

Tipuri de cutii de viteza pentru masini

Exita mai multe tipuri de cutii de viteza pentru masini si am sa va fac o scurta prezentare a lor.

O sa incep prin a va spune ca exista transmisii manuale si transmisii automate. Cutiile de viteza manuale sunt cele la care soferul schimba amanual viteza. Cele automate sunt cele la care masina schimba viteza.

Cele automate sunt cu axe fixe sau planetare.

Sa incepem cu cea mauala. Cutia de viteza manuala e cea la care sofeurl schimba vitezele si e cu arbori fixi. Adica nu osa vedeti cutii de viteza plantare manuale. Pentru ca soferul sa schimbe trebuie sa debrieze si apoi sa schimbe vitezale. O ruda mai indepartata a cutiei de viteza manuale asa cum o stiti azi era cutia de viteza manuala nesincronizata. Ca sa bagi in viteza trebuie sa ai ceva forta si caraia ca dracu. Existau niste smecherii la acele cutii, se face dublu ambriaj ca sa intre mai usor in viteza. Ulterior au fost dezvoltate cutiile de viteza sincronizate. Asta inseamna ca se sincroniza viteza rotilor dintate inainte sa cupleze una cu alta. Asta inseamna ca intra usor in viteza si nu mai facea zgomote sau smucituri.

Ca sa intelegeti cum functioneaza o cutie de viteza manuala am sa va arat un film in care va este explicat procesul. De la cutia asta de viteza au evoluat toate celelate cutii. Adica asta e mama si tatal cutiilor de viteza. Inca exista multe modele de masini cu transmisii manuale. Multi sofer o prefera si exista o vorba care zice ca daca nu mersteci cu schimbatorul in banzina nu esti sofer.

Aveti aici un film care va explica cum functioneaza cutia manuala:

Care e cea mai buna

Dintre cele 2 tipuri de cutii prezentate in articol cutia de viteza sincronizata e clar cea mai buna dintre ele. Asta pentru ca intra usor in viteza si ofera confort in utilizare. E si cea mai fiabila pentru ca rotile dintate nu se deterioreaza asa de greu.

Urmeaza alte articole in care sa va prezint celelalte transmisii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe acesta: A aprut curentul antimasini autonome

Un comentariu la „Tipuri de cutii de viteza”

Lasă un comentariu