Tipuri de scanere de coduri de bara

Daca discutam de scanere de coduri de bara primordial le putem clasifica ca fiind scanere 1D si 2D. Cele 1D scaneaza intr-o singura dimensiune, adica un cod de bare simplu. Cele 2D scaneaza atat pe lungine cat si pe inaltime, adica poate scana atat coduri de bara simple cat si QR coduri sau matrice (QR fiind de tip matrice).

Mai sunt insa si alte clasificari ale scanerelor. Si am sa va exemplific cu cateva din ele.

Cititoarele de cod de bara sub forma de stilou. Astea sunt sie ele de doua feluri: cu laser si cu citire prin trecerea cu o anumita viteza peste codul de bare (nu stiu cum sa le zic altfel). Cele cu laser sunt ca si cititoarele normale, emit o raza laser care se reflecta, iar lumina este receptionata de fotodiode care transforma codul in biti. Celalalt nu are laser ci emite lumina care e receptionata de o fotodioda. Trebuie sa treci cu o anumita viteza constanta peste codul de bara. Avantajul acestor tip de scaner e ca sunt ieftine si portabile.

Cititoarede cosuri cu laser. Astea le stim toti de la supermarket. Sunt folosite preponderent acolo, pretul unui astfel de dispozitiv fiind de asemenea estul de mic, ia rperformantele foarte bune. Ma refer la cele de mana. Cele incorporate si cu viteza mare de scanare pot fi mai scumpe.

Cititoarele de tip CCD. Functioneaza mai degraba ca o camera video decat ca un cititor laser. Are o matrice de fotodiode care receptioneaz lumina mbientala. In acest fel citeste codul de bare. Nu emite lumina sau laser, citirea facandu-se pe baza luminii ambientale.

Image bar code scanner. Sunt acele cititoare care au camere. Aceste camere filmeaza sau fotografiaza imaginea codului de bara, iar un soft converteste acea imagine in codul de bara. Scanerele astea sunt ceva mai scumpe, dar pot scana atat coduri 1D cat si 2D la fel ca si cele CCD. De asemenea, cu camerele corespunzatoare pot sscana produse la distante apreciabile (20-30 de metri), ceea ce nu e posibil la celelate.

Cele laser au avantajul ca pot fi folosite foarte bine si in conditii de lumina scazuta. Celelate, de tip CCD sau imager, pot fi folosite doar cu lumina ambientala. Asta inseamna ca in lipsa luminii le scade foarte mult performanta.

Daca vrei sa-ti optimizezic costurile si procesele logistice te sfatuiesc sa iti arunci un ochi aici: https://logistic-specialist.com/servicii-de-consultmie.

Lasă un comentariu