Transportul containerizat a ajuns la preturi record in 2021. Si ma refer aici la transportul maritim din China catre Europa. Daca vei citi acest articol pana la final vei afla urmatoarele:
- de ce transportul containerizat a ajus la preturi astronomice;
- ce se va intampla in continuare
De ce transportul containerizat a ajuns la preturi astronomice
Sunt cativa factori care au dus la aceste preturi. Unele sunt dependente de piata si de evolutia pandemiei altele nu. Iar cele care nu tin de piata au legatura cu pozitii de monpol si de manipularea pietei. Hai sa vedem cu cat au cresut aceste preturi. Undeva pe la final de 2019 un container de 40 de picioare costa undeva intre 1500 si 1800 de doalri cu toate taxele incluse. In mai 2021 acelaasi container a ajuns sa coste intre 9.000 si 12.000 de dolari. Pretul variaza in functie de companie si de cantitate transportata, asa cum e normal.
Unul din factorii care au determinat asta a fost evolutia pietei. In pandemie, adica 2020 si inceput de 2021 datorita restrictiilor impuse s-au marit timpii pe lanturile de supply chain. Pe langa asta o mare parte din containere au fost umplute cu marfuri destinate pandemiei (masti, dezinfectanti, combinezoane, aparatura medicala etc). Asta a facut ca spatiul disponibil pe nave pentru celalte marfuri sa scada. Iar cand cererea e mai mare decat oferta se maresc preturile. Asta pentru ca unii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a ocupa un loc pe nava.
Pe masura ce restrictiile pandemiei s-au ridicat si piata a inceput o functioneze normal a crescut din nou cererea. Totodata au scazut cantitatile de produse necesare pandemiei deoarece unele state au inceput sa fabrice local anumite produse. Cu toate astea praturile au crecut.
De ce tot cresc preturile pe transport
Marirea preturilor tine si de manipularea pietei prin consolidarea companiilor care opereaza in piata. Daca in 2010 existau 16 companii care operau pe piata de transport maritim, in 202 mai erau doar 8. Au ramas 8 pentru ca s-au facut achizitii si s-au unit companiile intre ele. Mai mult, cele 8 companii ramase au facut 3 aliante, in scopul de a controla piata si preturile. Practic, piata e controlata de aceste 3 aliante, care au grija ca preturile sa nu scada.
Pe de alta parte companiile maritime s-au reorientat si si-au schimbat stretegia.
Daca pana in 2018-2019 erau orientate catre cota de piata, acum sunt orientate catre profit. Asta nu e rau finalmente, dar asta face ca cine liciteaza mai mult sa ia loc pe nava. Ocuparea unui loc pe nava a devenit o licitatie si nu un pret predictibil asa cum era inainte.
Peste toate astea s-a suprapus si problema cu blocarea canaulului Suez de catre o nava acum cateva luni, care iarasi a creat mari probleme in piata.
Ce se va intampla in continuare
Fara interventia guvernelor piata nu se va stabiliza. Prin interventie ma refer la deblocarea acestei situatii de monopol in conformitate cu legislatia anti trust. Au mai fost astfel de situatii pe transportul maritim prin anii 2000 cand SUA si UE au penalizat rau companiile de transport. Asta pentru ca manipulau piata, adica exact ceea ce se intampla si acum.
Probabil ca preturile vor mai creste in rumatoarea perioada. Si tot probabil ca guvernele SUA si UE se vor trezi, dar dupa o anumita perioada de timp. Iar atunci cand se vor trezi vor da amenzi, amenzi care insa vor fi usor suportate fara mari eforturi de catre companii, cel mai probabil. E posibil sa se mearga si mai departe si ii oblige sa rupa aliantele.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Certificare BREEAM a cladirilor logistice