Trenurile rutiere par sa fie raspunsul la problema aglomerarilor urbane. Sunt niste masinute electrice de 2 persoane si care se pot lega unele de altele.
Trenurile rutiere…masini pentu zonele urbane si suburbane
Acestea sunt, de fapt, niste masinute electrice care se pot lega una de alta si pot merge formand un tren rutier. Masinile au 2 locuri si fiecare dintre ele are o autonomie de 15 minute dupa care trebuie pusa la incarcat.
Trenurile rutiere formate din astfel de masini electrice este un proiect demarat de cercetatori europeni. Conform Euronews proiectul se doreste a fi o modalitate eficienta de carsharing in centrele urbane si suburbane.
Viziunea cercetatorilor este ca navetistii sa foloseasca aceste masini in locul masinilor proprii sau a transportului public.
Principiul de cuplare al masinilor este similar cu cel al trenurilor. Ele pot fi cuplate pana la 8 masini una dupa alta. Principala problema care a trebuit rezolvata a fost sa se gaseaca o cale pentru a preveni oscilatiile laterale pe care trenurile rutiere le aveau.
Masinile care formeaza trenurile rutiere se cupleaza electromagnetic, iar prin sistemul de cuplaj se transmit comenzile de la una la alta in timpul mersului. De asemenea, prin sistemul de cuplaj se pot incarca mai multe odata. Tot prin sistemul de cuplaj se face transfer de energie de la o masina la alta.
Fiecare masina are 2 motoare electrice, cuplarea a 8 masini face sa avem 16 motoare. Nu este necesar sa functioneze toate odata atunci cand masinile sunt cuplate in tren, de aceea managementul motoarelor a fost o provocare. Au fost dezvoltati diferiti algoritmi care sa ia in considerare diveri parametri, inclusiv masa convoiului. In functie de asta sunt puse pornite sau oprite motoarele masinilor din trenuriel rutiere.
Unde se testeaza trenurile rutiere
Trenurile rutiere sunt in faza de testare si sunt alese 3 tari in care se fac aceste teste: Franta, Spania si Marea Britanie.
Aveti mai multe detalii in filmul de mai jos:
O parte din informatiile acestui articol au fost preluate de la Euronews.
Daca ti-a placut articolul te rog sa-i dai share pe retelel sociale si iti recomand urmatorul articol: Uber a pierdut bani in trimestrul 2 2018