Trotineta electrica proprie vs inchiriata

Eu nu inteleg conceptele astea de trotineta electrica inchiriata, masina inchiriata. Nu le inteleg din punct de vedere eficienta economica. Daca faci calculele nu iese bine deloc. In articolul acesta o sa discut despre urmatoarele:

  • cum functioneaza conceptul de trotineta electrica inchiriata
  • cum arata calculele trotineta inchiriata vs trotineta proprie.

Cum functioneaza conceptul de trotineta electrica inchiriata

Se dezvolta o retea de astfel de trotinete pe care, teoretic, le gasesti pe orunde prin Bucuresti (sau orasul tau). Ideea e ca daca iei o astfel de trotineta si vrei sa mergi din punctul A in punctul B, ar trebui sa gasesti trotineta in punctul A si apoi sa gasesti langa punctul B un loc unde sa o lasi. Ideea e ca ar trebui sa gasesti locuri unde sa o lasi pe o raza de maxim 500 de m fata de locul unde ai tu treaba.

Daca o sa va uitati pe hartile domnilor o sa vedeti ca distantele sunt mai mari de 500 de m intre punctele de andocare.

Practic lucrurile functioneaza asa:

  • iti descarci aplicatia lor pe telefon
  • gasesti un stand de andocare scanezi un cod de pe trotineta si poti lua trotineta la plimbare
  • dupa ce ai terminat de folosit gasesti un stand de andocare si o lasi acolo.

Trotinetele au GPS si proprietarii retelei vad unde e trotineta in timp real. De asemenea vad si gradul de incarcare al bateriei. Ideea e ca nu prea poti pleca cu ea fara sa platesti (pentru cei care cumva se gandeau si la varianta aia).

Cum arata calculele

Costul pentru inchiriere trotineta e urmatorul; 2 lei deblocare, iar apoi 0.5 lei pe minut. Deci, daca mergi vreo 20 minute cu ea poti face cam 7 km in cele 20 de minute. Asta inseamna de la Unirea pana la Arcul de Triumf. Costul este de 12 lei. asta este cam jumatate din pretul unei calatorii cu taxiul.

Daca folosesti trotineta 1,5 h pe zi sa te deplasezi prin Bucuresti, adica cam 30 de km pe zi o sa platesti cam 49 de lei. Am considerat ca faci 4 deblocari +costul minutelor. In 2 luni de folosinta doar in zilele lucratoare dai cam 2000 de lei.

O astfel de trotineta costa intre 1600 de ron si 2000 de ron noua. Iar acum vine nedumerirea mea: ce sunt cu preturile astea nesimtite?

La o utilizare de 4 ore pe zi a unei astfel de trotinete baietii astia incaseaza 130/140 de lei. Asta inseamna ca undeva in 20 de zile si-au amortizat investitia. Calculand ca ei iau trotinetele cu 1600 de ron, dar pretul cand cumperi multe scade cu minim 30%. Daca mai punem costurile cu aplicatia+monitorizarea +standurile ajungi pe la 2500 de ron investitie pe trotineta. Preturile sunt nesimtite pentru ca ei vor ca in 20 de zile sa-si amortizez investitia. De obicei investitile in afaceri se amortizeaza in 2-3 ani cel mai repede.

Voi ati plati sa beneficiati de mobilitatea asta urbana?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe rumatorul: Trotinetele electrice se pare ca sunt…mopede

Un comentariu la „Trotineta electrica proprie vs inchiriata”

Lasă un comentariu