RPA inseamna Robot Process Automation si se refera la roboti care automatizeaza procesele. Adica niste softuri care fac ceea ce faci tu. Subiecte focus in articol:
- Un RPA nu ne ia locul de munca
- Ce ne ia daca nu ne ia locul de munca
Un RPA nu ne ia locul de munca
Asta este ceea ce se discuta prin piata, si anume ca un RPA nu iti ia locul de munca. Se zice ca un RPA doar te ajuta sa faci lucrurile mai usor. Adica, acele sarcini repetive, cum ar fi de exemplu introducerea unei facturi in softul firmei. O chestie consumatoare de timp si nasoala pentru orice om. Asta pentru ca trebuie sa faci de fiecare data acelasi lucru si exista si posibilitatea de a gresi.
Un RPA vine si te ajuta sa faci asta, adica te degreveaza de niste sarcini. Foarte corect! Tu nu faceai numai sarcinile alea si mai faceai si altceva, asta inseamna ca nu iti e in pericol locul de munca. Si asta e corect!
Dar daca robotul face chestiile astea inseamna ca acum ai mai mult timp liber. Asta inseamna ca nu mai esti asa eficient si trebuie sa mai fii incarcat cu altceva. Si o sa ti se dea alte sarcini! Daca intr-un departament sunt 7 oameni care faceau toti introducere manuala de facturi cam 40% din timpul lor si 60% faceau altceva, prin introducerea de roboti de la la fiecare a disparut 40% din activitate. Per total inseamna ca timpul echivalent a 2.8 oameni nu va fi umplut. Sa zicem ca nu te da nimeni afara si ca nu are cum sa umple cei 40% la fiecare om.
Asta inseamna ca esti oarecum ineficient. La urmatoarea negociere de salariu probabil ca o sa fii sarit. Din cauza ineficientei!
Ce ne ia daca nu ne ia locul de munca
Pai, asa cum ziceam mai sus prima chestie care va disparea este marirea de salariu. Ai 90% sanse sa fii sarit la urmatoarea negociere. A doua chestie pe care ne-o ia sunt noile locuri de munca. Marirea de activitate se traduce, de obicei, in nevoia de mai multi oameni. Asta inseamna locuri noi de munca.
Robotii software vor anula aceasta nevoie de noi oameni pentru a suplini cresterea de volum.
Toata chstia asta are si avantaje pentru ca vor ajuta companiile. In Romania, la momentul actual, anumite companii nu se pot dezvolta si nu se pot extinde din cauza lipsei de personal. Finalmente companiile vor plati, fie ca angajeaza oameni sau roboti, dar nu vor mai plati bani oamenilor, bani care ramaneau in comunitate, ci vor plati unor companii care au sediile prin alte tari. La nivel de oameni si comunitati lucrruile nu vor fi ok, dar sa speram ca vor aparea alte oportunitati. De fapt, asta e problema cu orice sistem software.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Treceri de cale ferata supravegheate
Un comentariu la „Un RPA nu ne ia locul de munca”