Urmeaza Black Friday – un cosmar logistic

Black Friday este un cosmar pentru firmele de logistica. O sa-ti explic in articol de ce. Subicte focus in articol:

  • Black Friday – un cosmar logistic
  • solutii de rezolvare a problemei

Black Friday – un cosmar logistic

In Noiembrie, in fiecare an, are loc Black Friday, o sarbatoare a reducerilor si a cumparaturilor mari. Conceptul a fost adus in Romania acum ceva ani de catre Emag. O sa va explic de ce livrarile nu ajung la timp si care e problema, de fapt.

Volumele mari de comenzi inseamna ca aceste comenzi trebuiesc pregatite. Asta inseamna resurse alocate in depozit. In mod normal activitatea din depozit se dimenzioneaza pe baza unui istoric de comenzi. Acest istoric, in cazurile fericite, este corectat cu o estimare viitoare de comenzi. Ideea e ca e total neeconomic sa iti dimenzionezi resursele din depozit pe volumul maxim de comenzi. De obicei volumul maxim de comenzi se inregistreaza pe o perioada scurta de timp, iar varfurile sunt de 3-4 ori mai mari. In perioada de Black Friday comenzile, la unii comerciati, se maresc de 10-12 ori.

Se zice ca in zilele de Black Friday se vinde mai mult decat intr-o luna normala. De aici apar problemele. Nu exista un sistem care sa fie atat de flexibil si sa-ti permita sa poti avea capacitate de prelucrare de 10 ori mai mare deca o ai in mod normal. Din punct de vedere logistic zic.

Nici chiar sistemele automate nu pot face asta. A doua problema apare la livrarea produselor. Aceiasi situatie se inregistreaza si acolo. Adica capacitatile nu pot fi de 10 ori mai mari peste noapte. Cu toate ca la livrare e mai usor decat in depozit.

Solutii de rezolvare a problemei

La depozit nu prea exista solutii rezonabile care sa nu intarzie livrarea comanzilor. De obicei, acele comenzi vor fi executate intr-un timp mai lung. Chiar daca aloci bugete mai mari, probabil ca nu vei gasi solutii de rezolvare a problemei. La livrare de asemenea.

Una dintre solutii ar fi platformele de genul Uber care sa iti permita sa iei din piata resurse mari pentru a scurta perioada de timp. De asemeena, trebuie sa si poti controla procesul pentru a nu avea evenimente. Iar astfel de platforme permit rezolvarea problemei pe perioade scurte de timp.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: La service mecanicii rup masinile

Lasă un comentariu