Vehiculele electrice vor emite sunete

Una din problemele principale cu care se confrunta vehiculele electrice este ca sunt prea silentioase. Subiecte focus in articol/;

  • de ce vor emite sunete vehiculele electrice
  • de cand va incepe sonorizarea

De ce vor emite sunete vehiculele electrice

Dupa cum stiti, vehiculele electrice sunt extrem de silentioase. Asta, conform oficialilor UE, este o problema de siguranta. De acea o noua directiva UE prevede ca tote vehiculele electrice cu 4 roti sa fie galagioase.

Sunetele pe care le vor emite vor fi asemanatoare cu sunetul facut de un motor traditional. Iar asta se va aplica in UE incepand de azi. Toate vehiculele noi electrice vandute vor trebui sa fie dotate cu acest sistem numit AVAS (acoustic vehicle alert system). Sistemul, in traducere, inseamna sistem acustic de avertizare a vehiculelor. Sistemul trebuie sa intre automat in functiune atunci cand masina are o viteaza mai mica de 20 km/h.

Sistemul este destinat sa avertizeze pietonii ca se apropie un vehicul. Rolul este de a evita producerea unui accident prin faptul ca pietonii nu aud apropierea unei masini electrice. Sistemul functioneaza atat la mersul inainte cat si la mersul in marchalier.

Daca va intrebati de ce masinile trebuie sa faca zgomot doar la viteze mai mici de 20 km/h raspunsul e simplu: la viteze mai mari de 20 km/h zgomotul facut de anvelope in rulare a mai mare si acopera zgomotul motorului. In felul asta pietonii aud masina cand se apropie.

De cand va incepe sonorizarea

De la 1 iulie 2019, adica de azi. Sistemul este destinat atat masinilor electrice cat si masinilor hibride care merg in modul electric. Atunci cand masina hibrida merge folosind motorul termic sunetul artificial nu e necesar.

Audi deja a dezvoltat un sistem audio pentru masinile electrice care imita acceleratia unui motor clasic.

Daca vrei sa auzi cum se aude o masina electrica care are un astfel de sunet artificial poti vedea acest video:

https://www.youtube.com/watch?v=cKSmr9gW8dE

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Etica masinilor autonome

Un comentariu la „Vehiculele electrice vor emite sunete”

Lasă un comentariu