Vigneta oxigen doar pentru unii

Vigneta oxigen doar pentru unii dintre participantii la trafic nu mi se pare o chestie echitabila. Subiecte focus in aerticol:

  • vigneta oxigen doar pentru unii
  • de ia statul astfel de masuri

Vigneta Oxigen doar pentru unii

Eu inteleg ca legile si regulile se ghideaza dupa niste principii, in cazul asta vigneta oxigen se aplica doar pentru unii dintre participantii la trafic. Principiul de baza pentru care se doreste introducerea taxei asteia este ca sa depoluam orasul. Adica, masinile care participa la trafic si plueaza sa fie cat mai “curate”. Daca nu sunt “curate” din punct de vedere mediu trebuie sa plateasca o taxa.

Un al doilea principiu este ca iei banii ca sa-i folosesti sa respecti primul principiu. Cand e vorba de principii trebuie sa fie ca in matematica. Sunt general valabile si se aplica oriunde, la oricine indiferent de conditii. Aici avem o problema mare cu primarita Firicica. Problema e ca principiile se aplica doar pentru fraieri. La proiectul de hotarare exista niste exceptii: masinile autoritatilor locale sau ale statului si altele. Pai exact astea polueaza de rup. Armata are niste masini din 1970 care polueaza de rup. La felsi RATB si alte institutii ale statului.

Daca o sa intrebi o sa ti se spuna ca nu au bani sa ia altele noi sau sa plateasca taxa, ca nu au in buget. De acord si cu asta. Dar te intereseaza ca eu cetatean care am masina euro 3 nu am in buget sa cumparalta noua? Sau saplatesc taxa asta? Care e diferenta intre mine cetatean care nu am buget pentru o masina noua si o institutie a statului care, de asemeena, nu are buget? Niciuna, doar ca aia e a alora care fac legi si dau hotarari, iar celalata a unui fraier.

Va fi atacata o astfel de masura ca fiind discriminatorie? Probabil ca nu.

De ce ia statul astfel de masuri

Principiul care sta la baza masurii e corect. La fel de corect este sa fie aplicat nediscriminatoriu. Adica pentru toata lumeala fel. Daca s-ar aplica si pentru institutiile statului aceleasi masuri atunci statul ar fi nevoit sa scoata bani din buzunar si sa-i trimita catre primarie. Dar aici chestiunile sunt guvernate de un alt principiu: “corb la corb nu-si scoate ochii”. Adica poluare e pentru fraieri si agarici, la noi cand e vorba de poluare si sa scoatem bani din buzunar pentru asta ….. “da-o dracu” de poluare.

Asa actioneaza statul in toate chestiunile in care sunt implicate institutii si agaricii de cetateni.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum se masoara ROI-ul la un RPA

Lasă un comentariu