Vigneta oxigen

In Bucuresti se doreste introducerea unei vignete numita Vigneta Oxigen. Adica o vigneta care va fi platitia de o parte din masini. Subiecte focus in articol:

  • ce e Vigneta Oxigen
  • Va salva orasul?

Ce e vigneta Oxigen

Vigneta Oxigen este o noua forma a taxei de poluare despre care am mai scris in articole. Dupa cum stiti, Firicica, mirificul primar al Bucurestiului odrea la un moment dat introducerea unei taxe de tranzitare a orasului. Taxa asta, in varinta initiala, urma sa fie platita de catre toate masinile care tranzitau Bucurestiul. Adica, daca nu aveai masina inmatriculata in Bucuresti si Ilfov trebuia sa pltesti taxa asta. In varianta initiala taxa era de 10 Ron pe zi sau 1900 de Ron pe an.

Noul proiect zice asa:

  • masinile sub euro 5 urmeaza sa plateasca o taxa daca vor sa intre in Bucuresti. Taxa pentru euro 4 si euro 3 este de 5 lei pe zi sau 500 Ron pe an pentru masinie euro 4 si 700 ron pe an pentru Euro 3.
  • Mainile mai jos de euro 3 sau non euro vor plati cel mai mult. Cea mai mare taxa este de 15 Ron pentru masinile non euro sau 1900 de Ron pe an.

Din punctul meu de vedere proiectul e mai corect asa si mai echitabil. Adica, daca ai maisna poluanta trebuie sa platesti mai mult. Daca asta se aplica si institutiilor staului ar fi extraordinar.

Daca nu vrei sa platesti taxa trebuie sa=ti lasi masina la intrarea in Bucuresti si sa mergi pe jos sau cu mijlocele de transport in comun.

Va salva orasul?

Probabil ca nu, dar presati de UE sa faca ceva cu calitatea aerului, mirifica primarita a Bucurestiului a gasit solutia asta. Cu toate ca promitea parcari si fluidizarea traficului mirifica primarita nu a facut nimic. Nici parcari si nici fluidizarea traficului.

In unele situatii in care a vrut sa faca asta a facut-o fara creier si a deranjat pe toata lumea. Va reamintesc de blocarea unei benzi de cirulatie la Baneasa la intrarea in Bucuresti. In ziua aia cozile au fost infernale si s-a circulat bara la bara.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe rumatorul: Trocadero fixie – o altfel de bicicleta

3 comentarii la „Vigneta oxigen”

Lasă un comentariu