Cum functioneaza vehiculele cu hidrogen

In acest articol o sa va explic cum functioneaz vehiculele cu hidrogen. Subiecte focus in articol:

  • cum functioneaza vehiculele cu hidrogen
  • de ce tehnologia e mai buna decat cea cu acumulatori

Cum functioneaza vehiculele cu hidrogen

Vehiculele cu hidrogen functioneaza pe un principiu extrem de simplu: hidrogenul se combina cu oxigenul. Prin reactia asta se genereaza electricitate si apa. Deci reazultatul care iese pe teava de esapament este apa.

Toata reactia asta se produce intr-o pila de combustibil in care hidrogenul se combina cu oxigenul. Hidrogenul se afla stocat intr-un rezervor la o presiuned e aproximativ 300 de bari. Se alimenteaza ca o masina normala, existand un circuit electronic care comunica pompei de alimentare diversi parametri. In functie de parametri acestia pompa regleaza presiunea si implici debitul.

Rezervorul e special conceput astfel incat sa reziste la socuri si la presiuni mari. Se stie ca hidrogenul este un gaz extrem de inflamabil cu potential exploziv. La fel ca amestecul propan-metan care se foloseste acum in mod curent pe masinile cu motor termic.

in rezervor hidrogenul se duce in pila unde e convertit prin reactie chimica in curent electric. Un circuit controleaza nivelul de curent care se porduce in functie de necesarul de consum al masinii. Acest curent este furnizat apoi motorului electric care pune masina in miscare.

Asta e principiul pe care functioneaza tehnologia Toyota. Se poate combina pila de conversie cu o baterie de acumulatori, iar pila sa bage curent in acumulatori si de acolo sa o livreze motorului electric. In felul asta pila tine bateria de acumulatori la un nivel otim intre 50 si 80% incarcare. Cand nu e neveoie de ea pila intra in modul sleep si nu mai furnizeaza curent. De asemenea, bateriile se pot incarca si prin regenerare.

De ce tehnologia e mai buna decat cea cu acumulatori

E mai buna pentru ca rezolva multe din problemele tehnologiei cu acumulatori. Una din probleme este timpul mare de incarcare: masina cu acumulatori se incarca intre 2 si 8 ore pe cand cea cu hidrogen se incarca in 10 minute. De asemenea, pretul de ravanzare e mai mare datorita faptului ca nu mai exista riscul de schimbare a acumulatorilor.

Ai aici un film in care ti se explica cum functioneaza tehnologia cu hidrogen:

vehiculele cu hidrogen

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmaotrul: Cele mai mari nave din lume

Apropo, Toyota a anuntat ca va da la liber peste 400 de patente pe care ei le au pe tehnologia cu hidrogen.

4 comentarii la „Cum functioneaza vehiculele cu hidrogen”

Lasă un comentariu